Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elektromos roller jogszabályok

Hivatalos Elektromos roller jogszabályok!

A hatályos jogszabályok alapján az elektromos roller továbbra sem kategorizálható, az eszközhöz egyelőre nem dolgoztak ki egységes szabályozást idehaza. Akármit olvasol „akárhol” jelenleg nincs tételesen besorolva a KRESZ hatálya alá a jármű, amely jellemzői szerint leginkább a kerékpár és a segédmotoros kerékpár közé sorolható. Az újságokban folyamatosan hallani, hogy „na most már aztán tényeg kész van”. Ha feiratkozol, elküldjük Neked, ha valóban bevezetésre került és jogerős egy szabályozás, nem csupán egy legenda.

Olvasd el őket is

Ha tőlünk kérdeznél, akkor pedig használd a Kapcsolat menüpontot!

További információk, fontos tudnivalók!

Akármit olvasol „akárhol” jelenleg nincs tételesen besorolva a KRESZ hatálya alá a jármű, amely jellemzői szerint leginkább a kerékpár és a segédmotoros kerékpár közé sorolható.

Szükséges ugyankkor foglalkozni a témával, az elektromos rollerek számának növekedése nem áll meg, praktikusságuk, környezetbarátságuk elvitathatatlan. Gondoljunk csak bele, hogy ha csak minden második elektromos rolleres váltott autóról, vagy használja kombinálva, mennyi CO2 nem termelődik meg, illetve mennyi füsttel kevesebb kerül a tüdőnkbe.

Nagyon szeretnénk ha egy élhető, betartható szabályozás születne és nem kerülnének a rollerek/rolleresek a robogók/robogózás sorsára, hogy van ugyan szabályozva, de tualjdonképpen a valóság és a szabályozás köszönő viszonyban sincs.

Jelenleg nincs szabályozás

Európában sok helyen van, és azt gondolom viszonylag egyszerűen megoldható. Sebesség limit, ehhez kapcsolódó „hol használhatom” szabályok. Az elektromos hajtás robbanásszerű fejlődése miatt mindenéppen csak fizikai állandókat lenne ésszerű használni a korlátozásokhoz, úgy mint sebesség, tömeg. – különben rövidesen lesznek 250W-os 60km/h-val menő rollerek, ha ez kell a szabályozás kijátszásához.

A balesetek mértékét nem a beépített erő, hanem az aktuális pillanatnyi sebesség és a tömeg határozza meg. Mindkét paraméter könnyedén ellenőrizhető az utcán, életszerűen.

Ime egy összefoglaló a témában, a Jövő Mobilitása szövetség oldaláról.

Amit mi hozzá tudunk tenni, hogy ha és amikor lesz szabályozás, annak részleteit megosztjuk hírlevél keretében a feliratkozóinknak, hogy pontosan lehessen tudni mikor mit szabad, vagy mi a jogszabályi előírás.

Addig marad a jótanács, használd a rollered úgy ahogy egy kerékpárt használnál. Ugyanazokkal a sebességekkel, ugyanazokon az útvonalakon. Ha kérdésed van, örömmel válaszolunk!